Mortsel, 11 oktober – Meer dan 70% wil woningen zien op de terreinen van Agfa Gevaert langsheen de Antwerpsestraat. En nagenoeg alle bevraagden (96%) dromen van openbaar groen. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de burgerbevraging met eID van Mortsel Leeft! De onafhankelijke beweging lanceerde de online-enquête om te achterhalen hoe de Mortselaars de site op termijn het liefst ingevuld zijn als deze vrijkomt.

Voor Mortsel Leeft! is meer burgerparticipatie één van de belangrijke items naar de verkiezingen van zondag toe. Vandaar dat het in primeur voor Mortsel de bevraging aan de hand van de elektronische identiteitskaart hield. Mortselaars hadden een kleine tien dagen de tijd om deel te nemen. In totaal werden 452 stemmen uitgebracht. Niet de grote massa en dus zijn de conclusies niet geheel representatief voor een hele stad. Maar toch stemt de vuurdoop van de enquête Mortsel Leeft! hoopvol met zicht op de verdere uitbouw van het platform.

Vraag:

1 Grote bedrijven?          JA 12 % – NEEN 88%
2 KMO                              JA 38 % – NEEN 62 %
3 Woning/buurtwinkel  JA 72 % – NEEN 28 %
4 Groen                            JA 96 % – NEEN   4 %
5 Hoogbouw (6)             JA 31 % – NEEN 69 %
6 Flats (3)                        JA 67 % – NEEN 33 %
7 Rijwoningen                JA 71 % – NEEN 29 %
8 Vrijstaand                    JA 41 % – NEEN 59 %
9 Serviceflats                  JA 79 % – NEEN 21 %
10 Groen als park          JA 39 % – NEEN 61 %  of biodiversiteit

***

“We begrijpen dat gezien de beperkte tijdspanne en het feit dat het de eerste keer was – bovendien in volle aanloop naar de verkiezingen – we niet onmiddellijk duizenden deelnemers konden engageren. Maar de cijfers vertonen een duidelijke trend om groen en bewoning naar het terrein van Agfa Gevaert te halen. Men geeft de voorkeur aan een woonomgeving met vooral lage flats, rijwoningen en ruimte voor serviceflats. Liefst geen hoogbouw. Dit alles aangevuld met veel groen. 96% sprak zich hier positief over uit. En dan in het bijzonder toegankelijke vrije natuur met een maximale biodiversiteit, veeleer dan een aangelegd park. Slechts een kleine minderheid is te vinden voor de inplanting van nieuwe grote bedrijven of een kmo-zone.”

De bevraagden die de enquête ter plaatse invulden in de pop-up shop van Mortsel Leeft! lieten de kans evenmin onbenut om nog wat extra duiding te geven. Meermaals werd de nood aan betaalbare woningen genoteerd; een gezonde mix qua bouwtypes met oog voor kwaliteit. De nadruk ligt bovendien op een bewoningsvorm zoals een woonerf, zonder doorgaand verkeer.

Naar een volgende bevraging toe kwam herhaaldelijk het thema rond meer sportbeleving in de Mortselse wijken aan bod. Mortsel Leeft! gaat deze nieuwe poll via hetzelfde platform online zetten in de loop van november.

Contact Mortsel Leeft! (lijst 7):
Naranjo Decamps (lijsttrekker), +32 473 88 67 21